Aktualności, czyli co u nas słychać

  • LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ – CHLEBY O NISKIM IG

    24Luty

    LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ – CHLEBY O NISKIM IG

    Spożywając węglowodany proste w bardzo szybki sposób jesteśmy w stanie zaspokoić głód. Zapewniamy sobie również poprawę humoru spowodowaną szybkim wzrostem poziomu glukozy we krwi. Czujemy się dobrze, ale tylko przez krótki czas, glukoza bowiem równie szybko spada. Wtedy dopada nas senność, następuje spadek samopoczucia i energii.

    Aby tego uniknąć warto włączyć do diety węglowodany złożone – te, które uwalniane są do naszego organizmu stopniowo. Pomoże to nam utrzymać stały poziom glukozy we krwi oraz zapobiegać napadom głodu i wahaniom nastroju. W ocenie, które produkty warto spożywać, a które lepiej ograniczyć pomoże nam indeks glikemiczny (IG) – wskaźnik oznaczający szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi. Im mniejszy jest indeks glikemiczny, tym lepiej dla nas.

    Chleb o niskim indeksie glikemicznym – nie tylko dla diabetyków

    Chcąc pomóc Wam ułożyć prawidłową dietę stworzyliśmy linię chlebów o niskim indeksie glikemicznym. Zostały one poddane badaniom i otrzymały certyfikat produktów o niskim IG. Do wyboru macie:

    • chleb z mąki orkiszowej szwajcarskiej wypiekany na naturalnym zakwasie orkiszowym (IG 49),
    • nasz klasyczny chleb poligonowy – żytni razowy wypiekany na naturalnym zakwasie, głównie z mąki razowej z pełnego przemiału (IG 54),
    • NOWOŚĆ – chleb o niskim IG – 100% żytni z mąki razowej z pełnego przemiału (IG 45).

    Nasze chleby o niskim indeksie glikemicznym są odpowiednie dla diabetyków. Warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu i już dziś zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Polecamy je również wszystkim dbającym o smukłą sylwetkę.

     

Powrót
Akademia Piekarza Kontakt z nami

ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa

tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl

ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa

tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl