Sprawdźcie jak przygotować wegański żurek na bazie naszego naturalnego zakwasu.
Składniki:
do podania:
na wywar:
na cebulkę smażoną:
na pieczone ziemniaczki:
Przepis:
Piekarnik nastawić na 180 st. C. Cebulę umyć, obrać z pierwszej zewnętrznej łuski, pozostałe zaś zostawić. Piec około 30-35 minut.
Do garnka włożyć umyte, obrane i grubo pokrojone warzywa oraz upieczoną cebulę. Zalać całość zimną wodą. Dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem około 3-4 godzin. Odstawić do wystygnięcia, odcedzić przez sito.
Gotowy wywar przelać do garnka i podgrzać. Do prawie wrzącego płynu wlać dobrze wymieszany zakwas (na początek ¾ butelki) nieustannie mieszając. Zagotować i sprawdzić gęstość oraz kwaśność. W razie potrzeby dolać pozostały zakwas i opcjonalnie 2-3 łyżki kwasu z ogórków kiszonych.
Żurek doprawić papryką wędzoną, tartym chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i solą. Dolać olej dla uzyskania charakterystycznych oczek.
Cebulka smażona: na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażyć na złoty kolor, doprawić solą do smaku.
Pieczone ziemniaczki: ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z olejem i przyprawami. Wyłożyć na blaszkę i piec ok. 20-25 min w temperaturze 180 st.C.
Sposób podania:
Na dno głębokiego talerza nałożyć porcję pieczonych ziemniaczków i ostrożnie wlać żurek. Całość udekorować smażoną cebulką.
* Dla uzyskania wyjątkowo esencjonalnego smaku żurku rekomendujemy użycie 2 porcji naszego dobrego zakwasu z piekarni (2 słoiki).
ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa
tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl
ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa
tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl