Nasze inspiracje

  • Żurek wegański

    Sprawdźcie jak przygotować wegański żurek na bazie naszego naturalnego zakwasu.

    Składniki:

    • 2-2,5 litra wywaru
    • 500g naszego dobrego zakwasu z piekarni (1 słoik)*
    • olej rzepakowy
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    • 2 łyżeczki tartego chrzanu
    • 2 łyżeczki suszonego majeranku
    • 2 ząbki czosnku bez łupiny
    • sól do smaku

    do podania:

    • cebulka smażona
    • pieczone ziemniaki

    na wywar:

    • 3 litry wody
    • 250g cebuli – ok. 2-3 średnie sztuki
    • 350g pora (tylko biała część)
    • 550g marchwi – ok. 5 średnich sztuk
    • 240g selera korzeniowego – ok. 1/2 dużej bulwy
    • 340g korzenia pietruszki – ok. 2 duże sztuki
    • 2 ząbki czosnku wraz z łupinką
    • 6 sztuk kapeluszy suszonych podgrzybków
    • ziele angielskie – ok. 7 kulek
    • liść laurowy – ok. 6 sztuk
    • pieprz czarny ziarnisty – ok. 48 kulek
    • olej rzepakowy

    na cebulkę smażoną:

    • 300g cebuli – ok. 2-3 średnie sztuki
    • olej rzepakowy
    • sól do smaku

    na pieczone ziemniaczki:

    • 400g ziemniaków
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
    • 1 łyżeczka soli

    Przepis:

    Piekarnik nastawić na 180 st. C. Cebulę umyć, obrać z pierwszej zewnętrznej łuski, pozostałe zaś zostawić. Piec około 30-35 minut.

    Do garnka włożyć umyte, obrane i grubo pokrojone warzywa oraz upieczoną cebulę. Zalać całość zimną wodą. Dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem około 3-4 godzin. Odstawić do wystygnięcia, odcedzić przez sito.

    Gotowy wywar przelać do garnka i podgrzać. Do prawie wrzącego płynu wlać dobrze wymieszany zakwas (na początek ¾ butelki) nieustannie mieszając. Zagotować i sprawdzić gęstość oraz kwaśność. W razie potrzeby dolać pozostały zakwas i opcjonalnie 2-3 łyżki kwasu z ogórków kiszonych.

    Żurek doprawić papryką wędzoną, tartym chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i solą. Dolać olej dla uzyskania charakterystycznych oczek.

    Cebulka smażona: na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażyć na złoty kolor, doprawić solą do smaku.

    Pieczone ziemniaczki: ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z olejem i przyprawami. Wyłożyć na blaszkę i piec ok. 20-25 min w temperaturze 180 st.C.

    Sposób podania:

    Na dno głębokiego talerza nałożyć porcję pieczonych ziemniaczków i ostrożnie wlać żurek. Całość udekorować smażoną cebulką.

    * Dla uzyskania wyjątkowo esencjonalnego smaku żurku rekomendujemy użycie 2 porcji naszego dobrego zakwasu z piekarni (2 słoiki).

Powrót
Akademia Piekarza Kontakt z nami

ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa

tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl

ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa

tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl