Spróbujcie klasycznej wersji żurku na bazie naszego naturalnego zakwasu.
Składniki:
do podania:
na wywar:
na okrasę:
na pure ziemniaczane:
Przepis:
Piekarnik nastawić na 180 st. C. Cebulę umyć, obrać z pierwszej zewnętrznej łuski, pozostałe zaś zostawić. Piec około 30-35 minut.
Do garnka włożyć umyte, obrane i grubo pokrojone warzywa, wędzonkę oraz upieczoną cebulę. Całość zalać zimną wodą. Dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem około 3-4 godzin. Odstawić do wystygnięcia, odcedzić przez sito.
Wywar przelać do garnka, podgrzać. Do prawie wrzącego płynu wlać dobrze wymieszany zakwas (na początek ¾ butelki) nieustannie mieszając. Zagotować i sprawdzić gęstość oraz kwaśność. W razie potrzeby dolać pozostały zakwas i opcjonalnie 2-3 łyżki kwasu z ogórków kiszonych.
Żurek doprawić tartym chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i solą. Na tym etapie można dodać białą kiełbasę i parzyć ją w gorącej zupie przez ok. 15-20 min.
Okrasa: na zimną patelnię z olejem wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek wędzony. Smażyć na złoty kolor.
Puree ziemniaczane: ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę, a następnie utłuc na puree z wytopionym z okrasy tłuszczem i świeżym chrzanem. Całość doprawić solą.
Jajko: ocieplone do temperatury pokojowej jajka nakłuć od spodu igłą. Włożyć ostrożnie do wrzącej wody i gotować ok. 6,5 minuty a następnie niezwłocznie schłodzić w wodzie z lodem.
Sposób podania:
Na dno głębokiego talerza nałożyć porcję puree ziemniaczanego i ostrożnie wlać żurek. Całość udekorować okrasą oraz jajkiem.
* Dla uzyskania wyjątkowo esencjonalnego smaku żurku rekomendujemy użycie 2 porcji naszego dobrego zakwasu z piekarni (2 słoiki).
ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa
tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl
ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa
tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl