Poznaj nas

  • Tradycja zobowiązuje każdego dnia od ponad 90 lat!

    Historia naszej piekarni sięga lat 20 ubiegłego wieku, kiedy to nasz założyciel Henryk Cichowski otrzymał dyplom czeladnika w zawodzie piekarza i na lata związał życie swoje i jego rodziny z piekarnictwem.

    Choć produkcja chleba z biegiem lat mocno unowocześniła się, jedna rzecz została niezmienna – zakwas. Od lat wyrabiamy go tak samo jak robił to dawniej Henryk. Dzięki temu, w naszej opinii, nasze pieczywo zachowuje wyrazisty smak, charakterystyczny dla naszej marki.

    Zakwas jest to mieszanina mąk żytniej lub żytniej razowej i wody, która ulega naturalnej fermentacji. Proces ten przebiega prawidłowo tylko dzięki zachowaniu odpowiedniej temperatury, jakości użytej mąki i oczywiście czasu.

    Dwa-trzy razy do roku wyprowadzamy bazę do naszego zakwasu. Jej fermentacja trwa minimum 4 dni. Na co dzień baza ta jest ‘odmładzana’ poprzez dalsze dokarmianie mąką i wodą. Szczegóły tej fermentacji są tajemnicą piekarni i smaku naszego pieczywa… 😉

    Jako ciekawostka możemy wam zdradzić, że podczas fermentacji mąki w zakwasie następuje proces jej samooczyszczania ze szkodliwych bakterii i pleśni.

    Nasze wszystkie chleby powstają na naturalnym zakwasie. To jemu zawdzięczają swój wyrazisty smak, ale także zachowują dłużej świeżość.

    Obecnie nasza piekarnia oferuje ponad 30 rodzajów chleba. Te o niezwykle bogatym wnętrzu zawierają najwyższej jakości ziarna zbóż, pestki dyni, słonecznika, sezam, nasiona Chia, jagody Goji czy śliwki kalifornijskie. Dodatki te wpływają nie tylko na walory smakowe pieczywa, ale również są źródłem cennych witamin i minerałów.

    Mimo rozwoju i ciągłego unowocześniania produkcji pieczywa, niezastąpiony w tym procesie jest nadal czynnik ludzki. Tylko wprawna ręka doświadczonego piekarza wyczuje z jaką siłą należy wyrobić dane ciasto. To również nasi piekarze zaplatają ręcznie chałki, wyrabiają rogale i drożdżówki.

    Obok znajdziecie film, który pokazuje od początku do końca proces powstawania jednego z waszych ulubieńców – chleba chłopskiego. Miłego oglądania!

     

Powrót
Akademia Piekarza Kontakt z nami

ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa

tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl

ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa

tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl