Nasze inspiracje

  • Śniadaniowe wytrawne tosty z chleba z Samopszą BIO

    Śniadaniowe wytrawne tosty francuskie z chleba z Samopszą BIO z najprostszą salsą z awokado (2 porcje)

    Składniki:

    • 2 kromki chleba z Samopszą BIO
    • 2 jajka
    • ¼ szklanki mleka
    • 2 łyżki masła
    • opcjonalnie: szczypta wędzonej i ostrej papryki w proszku
    • 1 awokado
    • 1 pęczek szczypiorku
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • ½ cytryny
    • ok. 50g kawałek parmezanu
    • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

    Przepis:

    Jajka ubijamy z mlekiem, solą, pieprzem i wędzoną oraz ostrą papryką, jeśli używamy. Mieszamy do połączenia się składników. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy masło. Kromki chleba maczamy dokładnie w jajecznej masie i smażymy na złoto z obu stron na wolnym ogniu, dodając w razie konieczności odrobinę więcej masła.

    W międzyczasie awokado kroimy w grubą kostkę, dodajemy drobno posiekane zioła i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

    Na ciepłe tosty nakładamy salsę z awokado, posypujemy płatkami parmezanu i świeżymi ziołami.

    Smacznego!

Powrót
Akademia Piekarza Kontakt z nami

ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa

tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl

ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa

tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl