Nasze inspiracje

  • Nasz pomysł na obiad „zero waste”

    Zupa „zero waste” z chlebem chłopskim (porcja dla całej rodziny)

    Składniki*:

    • 1 sztuka białej cebuli | (200 g)
    • 3 sztuki marchwi | (200 g)
    • 2 gałązki selera naciowego | (100 g)
    • 6 ząbków czosnku | (36 g)
    • 15 dużych liści jarmużu | (350 g)
    • 800 g całych pomidorów w puszce
    • 100 g czerstwego chleba (kilka kromek)
    • 200 g fasoli białej „Piękny Jaś” (sucha)
    • oliwa z oliwek
    • ser dojrzewający, np. Bursztyn
    • sól i świeżo mielony pieprz, płatki chili do smaku

    *podana waga odnosi się do masy składników przed ich przetworzeniem

    Przepis:

    1. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od namoczenia fasoli w 1 litrze przegotowanej i wystudzonej wody. Po 24 godzinach fasolę odcedź, włóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj do miękkości (1,0-1,5 godziny). Na 20 minut przed końcem gotowania dopraw fasolę szczodrą ilością soli.

    2. Cebulę, marchew oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Warzywa smaż przez około 5 min na kilku łyżkach oliwy. Następnie dodaj zmiażdżone ząbki czosnku oraz sól. Całość smaż kolejne 5 minut.

    3.  Chleb połam na mniejsze kawałki. Obtocz je dokładnie w oliwie i upiecz na chrupiące grzanki  – 170 °C, 10-15 minut. Wyjęte z pieca grzanki posyp dokładnie solą.

    4. Do podsmażonych warzyw dodaj pomidory w puszce oraz według uznania, od 2 do 4 szklanek wody (0,5 do 1,0 l wody). Całość gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

    5. Na ostatnie 5 minut gotowania zupy dołóż do niej, pozbawione twardych łodyg, liście jarmużu oraz uprzednio ugotowaną fasolę. Całość dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz opcjonalnie płatkami chili.

    Talerz gorącej zupy serwuj z dodatkiem chrupiących grzanek, chlustem oliwy lub polskiego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i tartym serem dojrzewającym.

    Jeśli jesteś Małym Leniuszkiem zastąp suchą fasolę już tą ugotowaną z puszki. Najlepiej wybierz taką, która została przygotowana na parze. Przed użyciem opłucz ją dokładnie z gęstego sosu i dopiero wtedy dodaj do zupy.

    Smacznego!

Powrót
Akademia Piekarza Kontakt z nami

ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa

tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl

ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa

tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl