Nasze inspiracje

  • Kanapki do pracy w chlebie z Samopszą BIO z pastą na bazie ciecierzycy

    Kanapki do pracy w chlebie z Samopszą BIO z pastą bezjajeczną na bazie ciecierzycy (2 porcje)

    Składniki:

    • 4 kromki chleba z Samopszą BIO

    pasta bezjajeczna:

    • 150g suchej ciecierzycy
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 szklanka oleju rzepakowego
    • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
    • czarna sól Kala Namak (o jajecznym posmaku) do smaku
    • świeżo mielony pieprz do smaku

    do podania:

    • pieczony buraczek lub kiszony ogórek, kilka liści sałaty dębowej, piklowana czerwona cebula

    Przepis:

    Ciecierzycę zalewamy letnią wodą i moczymy przez min. 7 godzin. Odcedzamy, przesypujemy do garnka i zalewamy świeżą porcją wody, tak, żeby było jej 2-krotnie więcej. Doprowadzamy do wrzenia na mocnym ogniu, następnie zmniejszamy go do średniego i pod przykryciem gotujemy do miękkości ziaren, ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy czarną sól Kala Namak do smaku. Odstawiamy do pełnego ostygnięcia w płynie, po czym odcedzamy, zachowując płyn z gotowania, czyli tzw. aquafabę.

    Ok. połowę aquafaby przelewamy do naczynia z wysokimi ściankami albo do miseczki, dodajemy musztardę oraz sól i miksujemy blenderem do powstania piany. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując – tak otrzymamy roślinny majonez, który powinien być gładki, jednolity i dość gęsty. Doprawiamy do smaku czarną solą i pieprzem.

    Ciecierzycę delikatnie miksujemy blenderem tak, aby pozostały większe kawałki ziaren. Łączymy z drobno posiekanym szczypiorkiem oraz roślinnym majonezem, dodając go tyle, aby uzyskać smarowną konsystencję, charakterystyczną dla pasty jajecznej. Pozostały majonez możemy wykorzystać do innych dań.

    Kromki chleba smarujemy pastą, dodajemy pieczonego buraka, liście sałaty oraz piklowaną czerwoną cebulę. Kanapkę zamykamy, pakujemy do śniadaniówki i zabieramy do pracy.

    Smacznego!

Powrót
Akademia Piekarza Kontakt z nami

ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa

tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl

ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa

tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl