Jajka w koszulce na toście z chleba żytniego 100% BIO (2 porcje)
Składniki:
Przepis:
Do małego rondelka wlewamy do połowy wysokości wodę i doprowadzamy do wrzenia, dolewamy ocet jabłkowy. Jajka wybijamy do miseczki i delikatnie zsuwamy na drobne sitko, aby oddzielić płynne białko. Po ok. 1 minucie chwytamy za trzepaczkę, mieszamy energicznie lekko gotującą się wodę w rondelku, tworząc wir i w jego środek zsuwamy delikatnie jajka. Gotujemy ok. 3 minut, wyciągamy na talerzyk łyżką cedzakową i od razu posypujemy szczyptą soli.
Kromki chleba polewamy odrobiną oliwy z obu stron i układamy je na rozgrzanej patelni (może być grillowa, ale nie musi). Opiekamy na złoto kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
Liście szpinaku drzemy na pół, jeśli są duże, a łodyżki kroimy najdrobniej jak się da. Czosnek siekamy w plasterki. Na drugiej patelni roztapiamy masło i dorzucamy czosnek. Po ok. 1 minucie, gdy ten uwolni swój aromat, dorzucamy szpinak, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak zmniejszy znacząco swoją objętość.
Na ciepłą grzankę nakładamy szpinak i jajko w koszulce. Dekorujemy świeżym koperkiem lub szczypiorkiem i podajemy ze świeżymi warzywami.
Smacznego!
ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa
tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl
ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa
tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl