Nasze inspiracje

  • Jajka w koszulce na toście z chleba żytniego 100% BIO

    Jajka w koszulce na toście z chleba żytniego 100% BIO (2 porcje)

    Składniki:

    • 2 kromki chleba 100% żytniego BIO
    • 2 jaja „0“
    • 4 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 pęczek świeżego szpinaku
    • garść świeżych ziół: koperku lub szczypiorku
    • 3 łyżki octu jabłkowego
    • warzywa do podania: rzodkiewki, kiszone ogórki
    • 2 – 3 łyżki oliwy do tostowania pieczywa
    • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

    Przepis:

    Do małego rondelka wlewamy do połowy wysokości wodę i doprowadzamy do wrzenia, dolewamy ocet jabłkowy. Jajka wybijamy do miseczki i delikatnie zsuwamy na drobne sitko, aby oddzielić płynne białko. Po ok.  1 minucie chwytamy za trzepaczkę, mieszamy energicznie lekko gotującą się wodę w rondelku, tworząc wir i w jego środek zsuwamy delikatnie jajka. Gotujemy ok. 3 minut, wyciągamy na talerzyk łyżką cedzakową i od razu posypujemy szczyptą soli.

    Kromki chleba polewamy odrobiną oliwy z obu stron i układamy je na rozgrzanej patelni (może być grillowa, ale nie musi). Opiekamy na złoto kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.

    Liście szpinaku drzemy na pół, jeśli są duże, a łodyżki kroimy najdrobniej jak się da. Czosnek siekamy w plasterki. Na drugiej patelni roztapiamy masło i dorzucamy czosnek. Po ok. 1 minucie, gdy ten uwolni swój aromat, dorzucamy szpinak, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak zmniejszy znacząco swoją objętość.

    Na ciepłą grzankę nakładamy szpinak i jajko w koszulce. Dekorujemy świeżym koperkiem lub szczypiorkiem i podajemy ze świeżymi warzywami.

    Smacznego!

Powrót
Akademia Piekarza Kontakt z nami

ul. Korkowa 68
04-519 Warszawa

tel. 22 332 65 45
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl

ul. Malownicza 33
02-272 Warszawa

tel. 22 332 65 00
e-mail: kontakt@piekarniagrzybki.pl